Activiteiten Overzicht

Henk Jacobs
Agaten Expositie

Het huidige rivierlandschap van zuid Nederland omvat de stroomgebieden van de Maas en de Rijn, die vroeger een grote riviervlakte vormde. Al miljoenen jaren hebben deze twee rivieren zand, grind en ander erosiemateriaal aangevoerd uit verre berggebieden.

 

De huidige Maas en Rijn zijn ongeveer 3 miljoen jaar geleden ontstaan. De grindgaten in de omgeving van Venlo, maar ook net over de grens in Duitsland, zijn overblijfselen van de grind en zandwinning. Het zand en het grind worden gewonnen met behulp van baggermolens en zandzuigers en wordt gebruikt als bouwgrondstoffen. Samen met het grind en zand komen er ook veel fossielen en zwerfstenen naar boven wat ideaal materiaal is voor verzamelaars.

 

In het grind worden regelmatig jaspis en agaten (halfedelstenen) gevonden, die bewerkt kunnen worden door ze te zagen, te slijpen en te polijsten. Bij de fossielen moet je denken aan fossiel hout, zee-egels, schelpen en botten.

De lezing gaat over het verwerkingsproces in de grindgaten en de vondsten zowel agaten en fossielen.

Special guest

Lorum

Meet & Greet Facebookgroep E&M Benelux

Waar kun je elkaar het beste ontmoeten. Diverse leden van de facebookgroep E&M Benelux zullen aanwezig zijn in de gezelligste edelsteenhuiskamer van Limburg. Ga met elkaar het gesprek aan en deel hier je passie. Tevens is er hier ruimte om je mineraal te ruilen met anderen. Voel je vrij om elkaar te ontmoeten en geniet van de fijne ontspannen sfeer.

De "Uitgestelde" steen

De plaats waar jij een steen mag neerleggen en waar jij of een ander een steen mag ruilen of op intuïtie mag meenemen. De stenen zullen hun eigen weg vinden en samen kunnen we ervoor zorgen dat een ieder met een mooi nieuwe steen naar huis kan gaan. Gegeven of geruild vanuit het hart. Een SteenGoede plek waar we er onvoorwaardelijk voor elkaar mogen zijn. 

De Stenenkraker van Nederland

Ga jij op ontdekkingstocht en kraak jij samen met de Stenenkraker een mooie geode. Een beetje spanning en bovenal veel kracht. Ervaar wat de natuur voor een moois te bieden heeft en voel je weer even kind.

Kinderspeelparadijs

Ook aan de jongere edelsteenfanaten is gedacht. Zo zal er een stand zijn waar je echte edelstenen mag voelen.  Of vind kleine stukjes goud (pyriet) en edelsteentjes in een zandbak?  Wat je vindt mag je houden! Wordt jij een echte goudzoeker?
Naast deze activiteiten zullen er ook kleurplaten aanwezig zijn, zodat je heerlijk kunt kleuren.  Kleur/teken jij de mooiste edelsteen?